Sötningsmedel ingår i kategorin tillsatser, som även kallas e-nummer. De flesta sötningsmedel är syntetiskt framställda, men det finns också naturliga sötningsmedel. Båda typerna betraktas som tillsatser.
Sötningsmedel ingår i kategorin tillsatser, som även kallas e-nummer. De flesta sötningsmedel är syntetiskt framställda, men det finns också naturliga sötningsmedel. Båda typerna betraktas som tillsatser.
Mat och drycker med tillsatta sötningsmedel kallas ofta lightprodukter, eftersom de innehåller färre kalorier. Men om du vill gå ner i vikt kan det vara en fördel att helt undvika sötningsmedel av flera skäl:
Sötsug och ökad aptit
Forskning har visat att sötningsmedel kan störa de naturliga mekanismer i kroppen som reglerar hunger- och mättnadskänslorna, vilket kan leda till ökad aptit och sötsug. I en studie konstaterade man ökad aptit hos kvinnor och överviktiga personer som intog sötningsmedlet sukralos i lightdrycker jämfört med naturligt socker, sackaros (vanligt bordssocker framställt av socker från sockerrör och sockerbetor). Följden kan vara att ett ökat kaloriintag, vilket gör det svårare att bevara det kaloriunderskott som krävs för en viktminskning med Wegovy på lång sikt.
Forskningen visar också att det finns ett samband mellan sötsug och BMI – personer med högre BMI har i allmänhet ett större sötsug. Ju oftare du är sugen på en viss typ av mat, desto oftare äter du den. Sötsug kan därför bidra till att övervikt både uppstår och bibehålls.
Användningen av sötningsmedel kan störa det naturliga smaksinnet och öka förkärleken för söta livsmedel i allmänhet. Det kan leda till ett högre intag av sockerhaltiga livsmedel och drycker, vilket i sin tur kan få negativa följder för viktminskningen.
Sötningsmedel innehåller inga nyttiga näringsämnen, och bidrar därför bara med tomma kalorier till kosten. Genom att byta ut sötningsmedel mot helt sockerfria produkter kan du minska kaloriintaget och förbättra intaget av nyttiga näringsämnen.
Sötningsmedel som inte påverkar blodsockernivån
Exempel på sötningsmedel som passerar oförändrade genom matsmältningssystemet utan att omvandlas till socker:
* Erytritol är en typ av sockeralkohol/polyol som kan orsaka magbesvär om den intas i stora mängder.
Exempel på sötningsmedel av typen sockeralkoholer/polyoler som omvandlas till socker i kroppen och som får blodsockernivån att stiga något (dock mindre än socker):
Om du intar stora mängder sötningsmedel på en gång (mer än 20–25 gram) kan det ge upphov till magbesvär.
Sötningsmedlens hälsomässiga effekter debatteras fortfarande och det finns en oro över hur de påverkar vår hälsa på lång sikt. Vissa studier har pekat på ett möjligt samband mellan artificiella sötningsmedel och ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och rubbningar av ämnesomsättningen.
Forskare varnar för att det nya sötningsmedlet neotam skadar de nyttiga tarmbakterierna så att barriären i tarmväggen bryts ner, vilket kan vara farligt. Även vid små mängder neotam – tio gånger lägre än det rekommenderade intaget – fanns det tecken på nedbrytning av tarmbarriären och en skadlig förändring av tarmbakterierna. Om bakterierna hamnar i blodomloppet kan det leda till diarré, irritabel tarm, inflammation i tarmen och i värsta fall blodförgiftning.
Neotam utvecklades som en ersättning för aspartam, som framför allt används i lightdrycker, och godkändes för användning i livsmedel år 2002.
Tidigare forskning har visat samma skadliga effekt från populära sötningsmedel som sackarin, sukralos och aspartam. Det pågår just nu undersökningar för att ta reda på om aspartam kan vara ett cancerframkallande ämne. År 2023 avrådde WHO från användning av alla sötningsmedel om man vill gå ner i vikt. En dansk forskare höll dock inte med om att naturliga sötningsmedel, till exempel stevia, hade samma negativa hälsoeffekter.
Om du har diabetes är sötningsmedel fortfarande det bästa alternativet till socker.
Den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, rekommenderar inte sötningsmedel som ersättning för socker om målet är att gå ner i vikt. Istället uppmanar man till att minska sockerintaget och välja alternativ, till exempel vatten för att släcka törsten samt att följa de officiella kostråden, vara uppmärksam på portionsstorlekar och vara fysiskt aktiv.
I sina globala riktlinjer från 2023 rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) inte att socker ersätts med sötningsmedel, om målet är att uppnå viktminskning eller bibehålla vikten.
Även om det fortfarande krävs mer forskning på det här området för att förstå sötningsmedlens bakomliggande mekanismer, finns det allt fler undersökningar som pekar på att sötningsmedel kan ha en negativ inverkan på aptitregleringen och sötsuget.
Källor: Videnskab.dk, Berlingske, Fødevarestyrelsen, Videncenter for Diabetes
“Min personliga kamp mot vikten och min medicinska erfarenhet motiverade mig att starta FIT för LIVET.”