Börja nu
Börja nu

Hur mycket protein ska jag äta på Wegovy?

Protein är viktigt för mättnadskänslan och för att bibehålla musklerna under och efter en viktminskning. Wegovy minskar aptiten och kaloriunderskottet kan leda till ett lägre proteinintag. Patienter som äter läkemedel för viktminskning måste se till att få i sig tillräckligt med protein och styrketräna regelbundet. Det gör att man blir av med mer fett och samtidigt minskar förlusten av muskelmassa.

Hur mycket protein ska jag äta?

Danska Sundhedsstyrelsens normala rekommendation är 0,83 g protein per kilo för friska vuxna (18–65 år) som inte håller på att gå ner i vikt eller bygger muskler.

En vetenskaplig studie har visat att personer med kaloriunderskott som intog 2,4 g protein per kg kroppsvikt om dagen behöll mer muskler och tappade mer fettmassa jämfört med dem som intog 1,2 g om de styrketränade och ägnade sig åt högintensiv intervallträning.

Proteinkällor

Protein finns i både animaliska och växtbaserade livsmedel. Om din kost inte uppfyller dina behov kan ett proteintillskott hjälpa dig – antingen för att säkerställa tillräckligt med protein eller som en bekväm lösning efter träningen.

Eftersom animaliska proteinkällor ofta kan innehålla mättat fett är det bra att välja de magra varianterna. Ett långvarigt och högt proteinintag kan belasta njurarna hos personer med dålig njurfunktion.

Översikt över livsmedel med högt proteininnehåll:
(Ungefärligt proteininnehåll per 100 g inom parentes)

Animaliska proteinkällor:

  • Kycklingbröst (31 g)
  • Nötkött – beroende på typ och fetthalt (22–31 g)
  • Fläskkött (22–26 g)
  • Ägg – 12 g (6 g per ägg)

Fisk:

  • Lax (25 g)
  • Tonfisk – i vatten/olja, avrunnen (23–25 g)
  • Torsk (20–24 g)
  • Makrill (20 g)

Mejeriprodukter:

  • Fasta ostar (t.ex. parmesan 35 g, cheddar 25–26 g)
  • Keso (11 g)
  • Grekisk yoghurt (10 g)
  • Skyr (10 g)

Frön och nötter:

  • Mandlar och andra nötter (t.ex. mandlar: 21 g, valnötter 15 g)
  • Quinoa (4–5 g)

Baljväxter

  • Edamamebönor (12–14 g)
  • Linser (9 g)
  • Svarta bönor (8–9 g)
  • Kikärtor (7–9 g)
  • Kidneybönor (8 g)
  • Gröna bönor (2–3 g)

Grönsaker:

  • Ärtor (5 g)
  • Grönkål (4,3 g)
  • Kronärtskocka (4 g)
  • Böngroddar (4 g)
  • Spenat* (2,9 g)

*En måttlig mängd rå spenat är cirka 50–100 g per dag eftersom den innehåller oxalsyra som kan minska järn- och kalciumupptaget och öka risken för njursten hos riskpatienter. Spenat kan kokas i 2–3 minuter för att minska oxalsyran med cirka 50 % samtidigt som näringsämnena bevaras. Spenat kan också intas tillsammans med mejeriprodukter för att minimera effekterna av oxalsyra.

Exempel på 140 g protein (för en person på 70 kg) – 2,0 g protein per kg kroppsvikt:

Morgon:
Skyr (200 g) = 20 g protein
2 ägg (12 g) = 12 g protein
50 g cheddar = 13 g protein
Totalt: 45 g protein

Lunch:
100 g kyckling = 30 g protein
50 g spenat = 1,5 g protein
Totalt: 31,5 g protein

Mellanmål:
30 g jordnötter = 8 g protein
20 g proteinpulver = 20 g protein
Totalt: 28 g protein

Kväll:
150 g lax = 35 g protein
Totalt: 35 g protein

Läs: Viktigt att veta om muskelförlust vid viktminskning

Tillbaka till artiklar om kost

- Jesper Nygart -

“Min personliga kamp mot vikten och min medicinska erfarenhet motiverade mig att starta FIT för LIVET.”

_BUS7228_MitWerk_Jesper_Square