Börja nu
Börja nu

Biverkningar

Wegovy® biverkningar

Vid upptrappning av Wegovy® kan du uppleva övergående biverkningar, som vanligtvis varar några dagar.

Biverkningar av Wegovy®

FIT for LIVET har påbörjat över 9 000 behandlingar med Wegovy®, vilket ger oss förstahandserfarenheter som inte många andra har. Nedan följer våra rekommendationer om hur man hanterar biverkningar som uppstår under upptrappningen.

 1. Illamående och kräkningar
 2. Förstoppning
 3. Diarré
 4. Rapningar
 5. Sura uppstötningar
 6. Hjärtklappning
 7. Trötthet
 8. Huvudvärk
 9. Yrsel
 10. Uppblåsthet och gaser
 11. Magknip
 12. Håravfall
 13. Operation og narkose

Se även: Biverkningar som inte är relaterade till upptrappningen (sällsynta/ovanliga)

I vissa fall kan dessa biverkningar dock vara mer uttalade och långvariga, och studier har visat att cirka 4 % avbryter Wegovy® under upptrappningsperioden av denna anledning. Det är därför mycket viktigt för oss att se till att upptrappningen är så mild som möjligt så att du kan uppnå ditt viktminskningsmål.

Vi är alltid glada att kunna hjälpa dig, så tveka inte att kontakta Fit för LIVET, även om det bara handlar om lite illamående.

1. Vad kan jag göra vid illamående och kräkningar?

Tips för att hantera illmående
Om du mår illa eller kräks kan det hjälpa att ändra vad och hur mycket du äter.

 • Ät inte för sent på kvällen
 • Minska storleken på din måltidSluta äta när du är mätt eller när du inte är hungrig
 • Undvik kryddstark eller fettrik mat
 • Drick mindre kolsyrade eller alkoholhaltiga drycker
 • Drick mer vatten och ät fiberrika livsmedel
 • Justera tidpunkten för när du tar injektionen:
  I allmänhet kan Wegovy® injiceras när som helst under dygnet. Om illamående förekommer kan det minska om injektionen tas på kvällen i stället för på morgonen

Följ råden ovan och kontakta alltid Fit för LIVET vid biverkningar så att vi kan bedöma ytterligare behandling.

Tips för att undvika uttorkning om Wegovy® orsakar kräkningar

Kräkningar kan orsaka uttorkning. Vid kräkningar med Wegovy®, följ dessa råd:

Följ råden i avsnittet ovan
Drick 1 liter vatten dagligen

Kontakta alltid Fit för LIVET vid kräkningar
Ihållande kräkningar kan leda till uttorkning, så det är viktigt att dricka mycket vätska – helst en salt-sockerlösning. Saltet hjälper till att hålla kvar vätskan i kroppen. Du kan köpa kosttillskott som Resorb som innehåller salt och socker på apoteket, eller så kan du göra lösningen själv:

 • 1 liter kokt vatten
 • 2 matskedar vanligt socker
 • 1/2 tesked salt
 • Saft av en pressad citron eller apelsin
 • Se till att ta små klunkar men ofta.

Såhär kan FIT för LIVET hjälpa dig
Kontakta oss om inget av ovanstående råd hjälper, om biverkningarna är långvariga eller outhärdliga. Om du börjar kräkas, kontakta oss omedelbart.
Baserat på din situation kan vi skjuta upp injektionerna, skriva ut ett nytt recept med en lägre dos och/eller ordna så att du får läkemedel mot illamående.

Vi är alltid glada att kunna hjälpa dig, så tveka inte att kontakta Fit för LIVET, även om det bara handlar om lite illamående. Vi kommer att erbjuda dig rådgivning och ytterligare behandling, t.ex:

 • Läkemedel mot illamående
 • Justering av Wegovy® dos
 • Viktiga råd i händelse av kräkningar

2. Vad kan jag göra vid förstoppning?

Många som tar Wegovy® upplever förstoppning som en biverkning. Det är helt normalt, men kan vara riktigt irriterande. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att lindra obehaget.

Först och främst är det viktigt att inse att tarmvanorna förändras när du t.ex. äter 30 % mindre mat per dag än tidigare. Det som går in i tarmkanalen är relaterat till det som kommer ut i andra änden. Dessutom är rörelserna i hela mag-tarmsystemet långsammare när man behandlas med Wegovy®.

Eftersom vissa personer kommer att uppleva förstoppning, särskilt under upptrappningen av Wegovy®, rekommenderar vi att du följer våra tips från början av behandlingen. På så sätt kan du förebygga förstoppning på ett hälsosamt och naturligt sätt. Samtidigt gör den ändrade kosten att dina tarmbakterier kan blomstra och att du undviker fluktuationer i dina insulinnivåer.

Tips för att hantera förstoppning

 • Ät fiberrika livsmedel. Fibrer finns i rågbröd, knäckebröd och fullkornsbröd, spannmål, pasta, ris, bulgur, potatis, grönsaker, frukt och nötter, grönsallad, kål, äpple, päron, apelsin, havregryn m.m. Grönsaker kan ätas råa, men kan också kokas eller tillagas i ugn eller i soppa. De grönsaker som innehåller mest fibrer är blomkål, brysselkål, vitkål, rödkål, broccoli, morot, palsternacka, palsternacka, selleri, purjolök, lök, ärtor och bönor
 • Undvik vit pasta, vitt bröd och vitt ris etc. Fullkornspasta och fullkornsris innehåller mer fibrer än vanlig pasta och vitt ris. Bulgur och pärlkorn kan användas som ersättning för pasta och potatis. Fullkornsrågbröd kan på samma sätt ersätta vitt bröd, och knäckebröd finns i en särskild fiberrik version, t.ex. Wasa Sport+.
 • Om du behöver ett fibertillskott rekommenderas vattenlösliga fibrer i form av psylliumfrö eller linfrö, men inte vetekli.
 • Var mer aktiv
 • Drick rikligt med vatten

Du kan köpa Magnesia receptfritt. Följ doseringsanvisningarna och läs bipacksedeln före användning. Du bör fortfarande kontakta oss för ytterligare råd och eventuella justeringar av din behandlingsplan.

Såhär kan FIT för LIVET hjälpa
Kontakta oss om inget av ovanstående råd hjälper, om biverkningarna är långvariga eller outhärdliga.

Utifrån din situation kan vi skjuta upp injektionerna, skriva ut ett nytt recept med en lägre dos och/eller ordna så att du får laxermedel.

3. Vad kan jag göra vid diarré?

Försök att undvika:

 • Kryddstarka och feta livsmedel, frukt, alkohol och koffein upp till 48 timmar efter att alla symtom har försvunnit
 • Kolsyrade eller alkoholhaltiga drycker
 • Tuggummi som innehåller sorbitol
 • Mjölk i 3 dagar efter att symtomen försvunnit. Du kan äta ost eller yoghurt med probiotika

Försök att:

 • Dricka rikligt med vatten, buljong eller vätskeersättning
 • Äta små bitar av salta kex
 • Minska måltidernas storlek
 • Sluta ät när du är mätt och ät inte när du inte är hungrig
 • Ta Wegovy® med 12 dagars intervall istället för med 7 dagars intervall. Nästa gång, injicera Wegovy® med 9 dagars intervall. Tredje gången och framåt, injicera med de vanliga 7-dagarsintervallen

Såhär kan vi hjälpa dig:

Kontakta oss om du har ihållande diarré

Ta inte något annat läkemedel mot diarré utan att först tala med oss eller din apotekspersonal.

Om du fortsätter att ha diarré i mer än två dagar, kontakta oss igen för en konsultation. Dessutom rekommenderas att du köper Revolyt Nutrition? Resorb på apoteket och följ instruktionerna på produkten.

4. Vad kan jag göra vid rapningar?

Rapningar kan uppstå vid vissa maträtter som antingen är mycket feta eller kryddstarka. Om det är så kallade “äggrapar”, kontakta Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, eftersom vi kommer att behöva anpassa din behandling.

5. Hur är det med sura uppstötningar?

Halsbränna/sura uppstötningar – Wegovy®

Vätske- och kostråd:

 • Minska måltidens storlek
 • Sluta att äta när du är mätt och ät inte om du inte är hungrig
 • Undvik starkt kryddad mat och mat med högt fettinnehåll
 • Drick färre kolsyrade eller alkoholhaltiga drycker

Du kan köpa Balancid receptfritt. Följ doseringsanvisningarna och läs bipacksedeln före användning. Du bör fortfarande kontakta oss för ytterligare råd och eventuella justeringar i din behandlingsplan.

6. Vad kan jag göra vid hjärtklappning?

Ta din vilopuls regelbundet om du känner hjärtklappning. Om din hjärtfrekvens är konstant förhöjd bör du överväga att avbryta behandlingen med Wegovy®. Kontakta Fit för LIVET om du är osäker.

Hjärtklappning är en känd biverkning av Wegovy®, men om den kvarstår ska du kontakta Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning och eventuellt bedöma om din behandling behöver justeras

7. Vad kan jag göra vid trötthet?

Trötthet är en känd biverkning av Wegovy®. Om du upplever ihållande trötthet kan det vara en bra idé att förlänga intervallen mellan injektionerna. Kontakta i så fall Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning.

Trötthet kan också orsakas av otillräckligt vätskeintag, så drick minst 2 liter vatten dagligen. När aptiten är låg kan det vara svårt att äta tillräckligt, så försök att äta oftare men mindre måltider. Trötthet kan också orsakas av brist på vitaminer eller järn, så det är en bra idé att komplettera med ett multivitamin- och järntillskott.

8. Hvad kan jeg gøre ved hovedpine?

Huvudvärk är en känd biverkning av Wegovy®. Om du upplever ihållande huvudvärk kan det vara en bra idé att förlänga intervallen mellan injektionerna.
Kontakta i så fall Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning. Huvudvärk kan också orsakas av för lite vätska – drick därför minst 2 liter vatten dagligen.

Vid upptrappning:
Huvudvärk är en biverkning som kan uppstå under upptrappning eller överdosering med Wegovy®.

Vårt mål är att öka din dos i en takt som inte orsakar biverkningar, samtidigt som dosen ökas tillräckligt för en bra effekt.

Det finns ingen anledning att lida med dessa tillfälliga biverkningar, vilket är anledningen till att Fit för LIVET kommer att justera antingen injektionsintervallet (12 dagar), trappa ner din dos eller båda på samma gång.
Men kom ihåg att dricka mycket vatten. Huvudvärk kan också vara ett tecken på uttorkning.

9. Vad kan jag göra vid yrsel?

Yrsel är en känd biverkning av Wegovy®. Om du upplever ihållande yrsel kan det vara en bra idé att förlänga intervallen mellan injektionerna. Kontakta Fit för LIVET via: https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning. 

Yrsel kan också orsakas av för lite vätska, så drick minst 2 liter vatten dagligen. När aptiten inte är på topp kan det vara svårt att äta tillräckligt, så försök att äta oftare men mindre måltider. Yrsel kan också bero på att man inte äter tillräckligt under dagen.

10. Vad kan jag göra vid uppblåsthet och gaser i magen?

Uppblåsthet och gaser är en känd biverkning av Wegovy. Om du upplever ihållande uppblåsthet kan det vara en bra idé att förlänga intervallen mellan injektionerna.

Kontakta i så fall Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning.

Uppblåsthet kan också uppstå om du äter snabbt eller äter mat som är mycket stark, kryddig eller fet. Kolsyrade drycker, inklusive kolsyrat vatten, kan också vara orsaken, och symtomen ses också vid begynnande förstoppning.

11. Vad kan jag göra vid magknip?

Magknip är en känd biverkning av Wegovy®. Om du tycker att det är ihållande kan det vara en bra idé att förlänga intervallen mellan injektionerna. Kontakta i så fall Fit för LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login så att vi kan ge dig rätt vägledning.

Magknip kan också uppstå om du äter snabbt eller äter mat som är mycket stark, kryddstark eller fet. Kolsyrade drycker, inklusive kolsyrat vatten, kan också orsaka magknip. Det kan också förekomma vid förstoppning.

12. Vad kan jag göra vid håravfall?

Håravfall är en känd biverkning av Wegovy® som försvinner med tiden. Om du upplever betydande håravfall kan det vara en bra idé att komplettera din kost med hårvitaminer.

Se avsnittet “Håravfall” under Biverkningar som inte är relaterade till upptrappningen

Se afsnittet ‘Hårtab’ under Biverkningar som inte är relaterade till upptrappningen

13. Operation och narkos

Vi rekommenderar att du slutar använda Wegovy® tre veckor före en operation med narkos eller en undersökning som kräver fasta och tom mage. Detta för att säkerställa att läkemedlet har mindre effekt på mag- och tarmtömningen, vilket säkerställer att magen är helt tömd på mat innan du sövs.

Wegovy® och andra GLP-1 RA viktminskningsläkemedel som hämmar magsäckstömningen kan öka risken för allvarliga komplikationer under allmän anestesi om magsäcken är full. Kanadensiska anestesiologer varnar för de allvarliga konsekvenserna och rekommenderar en tre veckors paus tills forskningsbaserade bevis finns tillgängliga.

Ökad risk för maginnehåll i lungorna
Anestesiologer i USA och Kanada har upplevt ett ökande antal patienter som tar bantningsmedel och som fick mat och vätska i lungorna under anestesi i samband med operation eller koloskopi. Detta berodde på att magen fortfarande var full – trots att patienterna följde standardriktlinjerna att fasta i sex till åtta och tio timmar före behandlingen (maginnehåll har också observerats vid låga doser och hos en patient som fastade i 18 timmar).

Med läkemedel för viktminskning kan matsmältningen fördröjas i sådan utsträckning att det ökar patienternas risk att andas in vätskor och mat i lungorna (pulmonell aspiration).

Novo Nordisk har uppgett att deras kliniska prövningar och säkerhetsdata inte har visat på “aspiration” vid användning av läkemedlet. Företaget har också tillagt att Wegovy® och Ozempic® är kända för att fördröja tömningen av magsäcken och att information om eventuella gastrointestinala biverkningar finns på läkemedelsförpackningen.

OBS: Ovanstående rekommendationer ingår för närvarande inte i officiella kliniska riktlinjer eftersom det ännu inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis (resultat från kliniska prövningar, observationsstudier och andra forskningsmetoder etc.).

Kontakta oss före din operation eller undersökning
Om du gör ett uppehåll med viktminskningsmediciner kan det påverka den viktminskning du uppnår när du inte tar läkemedlet. Om du ska genomgå en operation, kontakta oss så att vi kan ge dig råd om föregående nedtrappning, efterföljande upptrappning och andra relevanta försiktighetsåtgärder.

Bakgrundsfakta

När Wegovy® injiceras uppnås maximal plasmakoncentration efter 1-3 dagar, och detta är vanligtvis den period då du känner av de flesta biverkningarna.
Halveringstiden för Wegovy® är 7 dagar, vilket innebär att hälften av Wegovy® i kroppen bryts ned efter 7 dagar.

Stabilt läge, dvs. den punkt då koncentrationen i kroppen inte längre ökar, uppnås efter 4-5 veckors injektioner med samma dos.

Ett exempel: Om du har injicerat dig själv med Wegovy® 1 mg, kommer hälften av Wegovy® att finnas i kroppen när du injicerar 1 mg igen en vecka senare. Den totala mängden Wegovy® i kroppen kommer därför att öka från 1 mg direkt efter den första injektionen till 1,5 mg direkt efter den andra injektionen, 1,75 mg efter den tredje osv. fram till stabilt läge cirka 4-5 veckor efter den första injektionen, då koncentrationen av Wegovy® inte längre ökar i kroppen. Eventuella biverkningar kommer vanligtvis att kännas 1-3 dagar efter en injektion.

I vissa fall kan dessa biverkningar dock vara mer uttalade och långvariga, och studier har visat att cirka 4 % avbryter Wegovy® under upptrappningsperioden av denna anledning. Det är därför mycket viktigt för oss att se till att upptrappningen är så mild som möjligt så att du kan uppnå ditt viktminskningsmål.

Biverkningar som inte är relaterade till upptrappningen (inte vanliga/sällsynta)

Inflammation i bukspottkörteln, pankreatit, är en sällsynt biverkning av Wegovy® som uppträder vid all viktminskning, men särskilt vid snabb viktminskning och något oftare med Wegovy®. Incidensen i en fas 3a-studie var 0,2%, men i mitten av april 2024 har vi inlett behandlingsprogram för mer än 9 000 personer, men vi har ännu inte upptäckt ett enda fall.

Symtomen är plötsligt insättande smärta i övre vänstra delen av buken, eventuellt med utstrålning till ryggen och eventuell ömhet vid tryck på buken. Om du upplever dessa symtom ska du omedelbart kontakta Fit för LIVET och avstå från att ta Wegovy® tills vi har klargjort vad som händer. Om det inte är möjligt att kontakta oss, vänligen kontakta akutvård.

Angioödem är mycket sällsynt och kännetecknas av flera väldefinierade svullnader som orsakar sveda och spänning i huden. Svullnaden uppträder ofta i ansiktet, runt ögonen, läpparna och munnen. I munnen kan det orsaka en svullen tunga, vilket påverkar talet och kan orsaka blockering av luftvägarna och kan därför vara potentiellt dödligt. Om du får svårt att andas ska du ringa 112.

Angioödem kan också orsaka reaktioner i mag-tarmkanalen. Det kan leda till svullnad i tarmväggen, vilket kan orsaka symtom som koliksmärta, illamående, kräkningar, diarré och misstänkt blindtarmsinflammation. Angioödem uppträder ofta tillsammans med nässelutslag som en överkänslighetsreaktion. Sjukdomen uppträder vanligtvis kort efter intag av ett livsmedel eller läkemedel.

Gallstansanfall hittades hos 1,6% (1,1% mot placebo), vilket orsakade gallblåseinflammation hos 0,6% (0,3% mot placebo), vilket innebär att det finns en mindre överincidens på 0,5% för gallstensanfall och 0,3% för gallblåseinflammation. Symtomen på gallsten är smärtattacker under höger bröstkorg med utstrålning till höger axel/skulderblad som varar i timmar, eventuellt med illamående/kräkningar. Om du upplever gallstensanfall i samband med Wegovy® är det säkert att fortsätta, men om du upplever flera eller långvariga anfall bör du sluta ta Wegovy®.

Inflammation i gallblåsan (kolecystit) orsakas nästan alltid av stenar i gallblåsan. Det är ett smärtsamt tillstånd med feber, illamående och kräkningar. Om du har dessa symtom och vet att du har gallsten ska du kontakta din läkare för inläggning på sjukhus och sluta med Wegovy®.

Akut njurskada har i ett fåtal fall setts som en komplikation till akut vätskebrist med allvarliga, uttalade biverkningar, särskilt kräkningar och diarré. Följ våra råd om vätskehantering längre ner på denna sida och kontakta gärna Fit för LIVET för ytterligare vägledning.

Håravfall uppträder hos 2,5 procent (1 procent med placebo) och är vanligtvis av lindrig svårighetsgrad. De flesta patienterna återfick hårväxten med fortsatt behandling. Håravfall var vanligare hos patienter som gick ner mycket i vikt (>20 % av kroppsvikten).

Hjärtklappning pulsen ökade i genomsnitt med cirka 3 slag/min från 72 slag/min till 75 slag/min. 67% av de behandlade ökade med mer än 10 slag/min till +82 slag/min (50% jämfört med placebo). Ta din vilopuls regelbundet om du känner av hjärtklappning. Om hjärtfrekvensen är konstant förhöjd bör du överväga att avbryta behandlingen med Wegovy®. Kontakta Fit för LIVET om du är osäker.

Depressioner och självmordstankar Ett orsakssamband mellan Wegovy® och depression och självmordstankar har inte bevisats.

Det finns en liknande förekomst av depression och självmordstankar hos gastric bypass-patienter som inte står på viktminskningsmedicin. Dessa tillstånd kan i själva verket vara ett uttryck för ett psykologiskt tillstånd som vissa patienter upplever i samband med fetma i sig.

Här kan du se risken för självmord och självskadebeteende efter fetmakirurgikan

Sköldkörtel och cancer – den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har, till skillnad från de europeiska myndigheterna, redan från början varnat för att ge Wegovy® till patienter med en viss typ av sköldkörtelcancer, där utvecklingen av denna typ av cancer hade observerats hos möss. Detta fick oss på FIT för LIVET att som en försiktighetsåtgärd avvisa dessa patienter.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) meddelade i oktober 2023 att de inte kunde hitta något samband mellan Wegovy®, Ozempic® och sköldkörtelcancer. Dessutom kan musstudier inte direkt överföras till människor. Samtidigt har diabetespatienter redan en medfödd risk för sköldkörtelcancer och behandlas redan med Ozempic® som ett diabetesläkemedel.

Tarmobstruktion – akut obstruktion av tarmpassagen (även känd som tarmobstruktion) i tunntarmen eller tjocktarmen kan vara en potentiell men sällsynt biverkning. Detta tyder på att det är en mycket sällsynt biverkning, om det finns något samband alls, som för närvarande undersöks. På FIT för LIVET har vi i mitten av april 2024 ännu inte sett några fall av tarmobstruktion bland våra mer än 9 000 behandlingar.

Mycket vanliga
Fler än 10 av 100 får biverkningen.
Potentiellt allvarliga biverkningarOftast icke allvarliga biverkningar
Diarré, illamående
Lågt blodsocker*
Vanliga biverkningar
Högst 10 av 100 får biverkningen.
Potentiellt allvarliga biverkningarOftast icke allvarliga biverkningar
Komplikationer av diabetisk näthinnesjukdom
MagsmärtorInflammation i magslemhinnan, matsmältningsbesvär, förstoppning, gaser, kräkningar, uppblåsthet, sura uppstötningar
Trötthet
Påverkan av bukspottkörteln, viktminskning
Nedsatt aptit
Yrsel
Icke vanliga biverkningar
Högst 1 av 100 personer får biverkningen.
Potentiellt allvarliga biverkningarOftast icke allvarliga biverkningar
Förhöjd puls
Inflammation i bukspottkörtelnUppstötningar/smakstörningar
Gallsten
Överkänslighet
Reaktioner på injektionsstället
Sällsynta.
Högst 1 av 1000 personer får biverkningen.
Potentiellt allvarliga biverkningarOftast icke allvarliga biverkningar
Anafylaktisk chock – ett akut allvarligt allergiskt tillstånd
Ej kända
Potentiellt allvarliga biverkningarOftast icke allvarliga biverkningar
Allergisk svullnad i ansikte, mun och svalg

* Frekvensen av lågt blodsocker beror på vilka andra diabetesläkemedel som tas tillsammans med semaglutid:

 • I kombination med insulin eller insulinfrisättande medel uppträder biverkningen lågt blodsocker med frekvensen “mycket vanliga”.
 • I kombination med andra diabetesläkemedel, t.ex. tabletter, uppträder biverkningen lågt blodsocker med frekvensen “vanliga”.Källa: Medicin.dk

Lyssna på Jesper Nygart berätta om medicinsk viktminskning.

Jesper Nygart är specialistläkare inom allmänmedicin och grundare av FIT for LIVET. Han har själv kämpat mot övervikt under hela sitt vuxna liv tills han började med viktminskningsmedicin. Där upplevde han snabbt banbrytande resultat.

Även om aptiten minskar, är det fortfarande viktigt att få i sig nödvändig mat. För att kroppen ska gå ner i vikt är det korrekt att vara i kaloriunderskott, men samtidigt behöver kroppen fortfarande bränsle i form av mat för att kunna gå ner i vikt.

– Stine –