Börja nu
Börja nu

Wegovy & kost

Ska jag ha en kostplan när jag tar Wegovy®?

Hur många gånger har du försökt följa en kostplan eller en specifik diet bara för att inse att det inte fungerade i det långa loppet? För att gå ner i vikt måste du ha ett kaloriunderskott.

Även om du inte behöver följa en specifik dietplan när du tar Wegovy®, bör du äta en kalorifattig diet och öka din fysiska aktivitet. Efter att ha tagit Wegovy® ett tag kan du märka att dina matval förändras, du känner dig mindre hungrig och har färre matbegär.

Medan du tar Wegovy®, tänk på:

  • Portionsstorlekar: Var uppmärksam på storleken på de portioner du äter; det kan göra stor skillnad för din viktminskning. Om du serveras en för stor portion, ha inte dåligt samvete för att du inte äter upp den. Lyssna på din kropp när den säger att du är mätt.
  • Nya val av livsmedel: Du kanske inte längre vill äta vissa livsmedel, så försök att lägga märke till dessa förändringar och införliva dem i dina matvanor. Försök också att överväga hälsosamma alternativ för att se om du gillar dem.
  • Processad mat: När du äter – försök att äta mindre processad mat, som sannolikt innehåller färre kalorier.
  • Dra ner på kolhydraterna: Försök att äta mer protein (magert kött, ägg, fisk och linser) och färre kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd), och glöm inte att äta mycket frukt och grönsaker.
  • Vänner och din familj: När du börjar äta nya livsmedel, se om dina vänner och familj är intresserade av att äta samma mat som du. Det är mycket lättare att hålla fast vid nya matvanor tillsammans med andra. De kanske till och med gillar de nyttigare alternativen.

När du inte är hemma

Det är värt att packa ner hälsosamma snacks, som nötter och frukt eller lättätna grönsaker som morötter och gurka. Det kan hjälpa dig att stå emot frestelser, särskilt om det bara finns ohälsosamma alternativ att välja mellan. Planera i förväg och bestäm vad du vill äta till lunch eller ta med dig något.

Läkaren bakom FIT för LIVET

Jesper har själv kämpat med övervikt under hela sitt vuxna liv tills han började med viktminskningsmedicin, och det var då han upplevde snabba betydelsefulla resultat.

Även om aptiten minskar, är det fortfarande viktigt att få i sig nödvändig mat. För att kroppen ska gå ner i vikt är det korrekt att vara i kaloriunderskott, men samtidigt behöver kroppen fortfarande bränsle i form av mat för att kunna gå ner i vikt.

– Stine –