Börja nu
Börja nu
FitforLIVET_w800x800px

FAQ OM BEHANDLINGEN

Frågor & svar

Få svar på dina frågor om viktminskning med medicinering hos Fit för LIVET. Vi har samlat de relevanta och vanligaste frågorna här. Om du inte hittar svaret du letar efter är du mer än välkommen att kontakta oss.

FAQ

Recept och läkemedel

Är medicinsk viktminskning något för mig?

Övervikt är ett stort hälsoproblem då det ökar risken för ett antal livsstilssjukdomar. Vid medicinsk viktminskning hjälper viktminskningspreparat dig att uppnå och behålla din viktminskning.

Du kan läsa mer om vem som kan få medicinsk viktminskning här.

Varför behandla fetma med läkemedel?

Många människor kämpar för att gå ner i vikt och sedan behålla den. Aptitdämpande medel kan hjälpa dig att känna dig mindre hungrig och mätt snabbare. Vetenskapliga studier har visat att läkemedel för viktminskning, tillsammans med en hälsosam kost och regelbunden motion, effektivt kan kickstarta och bibehålla viktminskning. Det kan därför hjälpa dem som kämpar för att inleda och upprätthålla viktminskning.

Även om du räknar kalorier, tränar mer och går ner i vikt snabbt, kan resultaten vara nästan omöjliga att hålla. Det beror på att din hjärna belönar dig varje gång du äter, och det kan kännas som om du aldrig riktigt känner dig mätt. Och eftersom du inte känner dig mätt kommer din hjärna att göra allt den kan för att få dig att gå upp i vikt igen. Oavsett hur mycket du tränar och skär ner på kalorierna.

En knuff i rätt riktning för hälsosam och varaktig viktminskning kan därför vara medicin som reglerar din hunger. Tillsammans med enkla kostråd och goda vanor kan du ta kontroll över din vikt.

Läs om Wegovy®

När kan jag hämta receptet på apoteket?

Efter din första konsultation kan du förvänta dig att receptet är tillgängligt nästa arbetsdag.

Du kommer att få recept för de första 12 veckorna:

  • 0,25 mg spruta (i 4 veckor)
  • 0,5 mg spruta (i 4 veckor)
  • 1 mg spruta (i 4 veckor)

Du behöver endast hämta 1 spruta åt gången.

Du kan fortsätta på samma dos längre än 4 veckor om du upplever en god effekt eller om du känner av biverkningar. Om du upplever biverkningar eller vill fortsätta med samma dos, vänligen kontakta oss via: info@fitforlivet.se

Om du följer upptrappningen enligt plan, vänligen meddela oss när den sista sprutan har hämtats ut via info@fitforlivet.se.
:

Nytt recept kan då förväntas vara klart 2 till 3 arbetsdagar efter förfrågan.

OBS! När du hämtar ut läkemedlet på apoteket, se till att du får rätt dos, det har hänt att fel dos lämnats ut.

Varför får jag inte automatiskt ta ett blodprov före behandling med Wegovy®?

Om du är allmänt frisk tar vi inga blodprov om det inte finns biverkningar, misstanke om låg ämnesomsättning, PCOS, eller om effekten av medicinen inte är som förväntat.

Blodprov via Fit för LIVET kostar mellan 450-540 DKK. Om du av någon anledning vill ta blodprov är du välkommen att beställa det hos oss

Hur ska Wegovy® förvaras?

Wegovy förvaras främst i kylskåp mellan 2 och 8 grader, men kan också förvaras vid rumstemperatur.

Dosering

När ska Wegovy® injiceras?

Läkemedlet ska injiceras en gång i veckan. Det är inte viktigt om det injiceras på morgonen, vid middagstid eller på kvällen. Om du upplever biverkningar som illamående kan du ta läkemedlet på kvällen.

Området kan, men behöver inte desinficeras före injektionen.

Hur trappas Wegovy® upp?

Alla börjar med Wegovy® 0,25 mg, och därefter ökar dosen gradvis upp till en underhållsdos på 2,4 mg.

På Fit för LIVET ser vi dock att många patienter har god effekt vid en lägre dos.

Läs mer om Wegovy® dosering og upptrappning här.

Hur lång tid innan en operation ska jag sluta med Wegovy®?

Ska du genomgå en operation eller en undersökning i narkos som kräver att du fastar? Vi rekommenderar att du slutar ta Wegovy® tre veckor före operationen eller undersökningen.

Viktminskningsmediciner som fördröjer magtömningen kan öka risken för allvarliga komplikationer om magen är full när du är under narkos.

Kontakta oss innan din operation

Att avbryta medicineringen kan påverka viktminskningen du uppnår medan du inte tar viktminskningsmedicinen. Om du ska opereras under narkos måste du kontakta oss så att vi kan vägleda dig om försiktighetsåtgärder och nedtrappning och upptrappning med Wegovy®.

Läs mer om Wegovy® och operation under narkos Läs om Wegovy® biverkningar här

Biverkningar

Vilka är biverkningarna av Wegovy®?

När du börjar ta Wegovy® kan du uppleva övergående biverkningar. Det finns också ett antal sällsynta biverkningar. Det är viktigt att vara medveten om de möjliga biverkningarna som finns.

Läs om Wegovy® biverkningar här.

Är illamående och kräkningar vid upptrappning av Wegovy® normalt?

Illamående och kräkningar är en biverkning av Wegovy®. Det är normalt att uppleva “äggrapar” före kräkningar. Det finns flera saker du kan göra om du upplever illamående och kräkningar. Dessa inkluderar att minska storleken på din måltid, undvika kolsyrade drycker, alkohol och dricka mycket vatten. Du kan också ändra tidpunkten för dina injektioner.

Få fler tips och tricks för att hantera illamående och kräkningar här.

Kostvanor

Ska jag ha en kostplan?

När du tar Wegovy® behöver du inte följa en specifik dietplan. Kosten är dock en viktig del av din viktminskning, så det finns ett antal saker att tänka på när det gäller livsmedelsval, portionsstorlekar etc.

Läs mer om kost och Wegovy® här.

Kan jag dricka alkohol med Wegovy®?

Vi rekommenderar generellt att minska alkoholkonsumtionen för att främja en hälsosam och hållbar livsstil. Dessutom bidrar alkohol inte till en ökad mättnadskänsla, utan ger istället extra kalorier.

Om du upplever biverkningar som halsbränna, illamående, kräkningar, magsyra, sura uppstötningar, diarré eller förstoppning rekommenderar vi att du dricker färre alkoholhaltiga drycker. Om du samtidigt tar andra läkemedel kan alkohol påverka effekten av läkemedlen.

Hur är det med socker och sötsaker?

När du tar Wegovy® är det viktigt att vara uppmärksam på ditt intag av godis, sötsaker och läsk. Ett stort kaloriintag från ohälsosamma och näringsfattiga källor kommer att göra att du kan konsumera en mindre mängd näringsrik mat, samtidigt som du kan riskera att behöva ha en onödigt hög dos.

Läs mer om sötsug och hur du hanterar dem när du tar Wegovy® här.

Andra typer av läkemedel

Information om andra typer av läkemedel för viktminskning

FIT för LIVET använder alltid de senaste och mest effektiva, godkända läkemedlen för viktminskning för att ge våra patienter de bästa resultaten.

Det finns olika typer av läkemedel för viktminskningsbehandling. Här kan du läsa mer om de andra typerna av läkemedel:

Saxenda
Rybelsus